Aktuálně

Krajské kolo Festivalu vědy a techniky AMAVET

11.4.2024

Ve dnech 8. a 9. března 2024 se v Pardubicích ve výstavním centru IDEON uskutečnilo 16. krajské kolo Festival vědy a techniky AMAVET, do kterého postoupili autoři nejlepších projektů v kategorii Junior a Středoškolák.

Z celého Pardubického kraje soutěžilo autorů s projekty ze základních škol a nižších tříd gymnázií (kategorie Junior) a autorů s projekty ze středních škol (kategorie Středoškolák).
V kategorii Junior je hlavní cenou krátkodobá odborná stáž ve Francii pro 30 žáků ZŠ. Autoři nejlepších projektů v kategorii Středoškolák z regionálních kol postoupí do národního finále soutěže. Zde se rozhodne o účasti autorů nejlepších projektů na největší a nejprestižnější soutěži na světě ISEF 11. – 17. května 2024 v Los Angeles v USA. Dále mají možnost zúčastnit se přednostně a za výhodných podmínek specializovaných odborných akcí v ČR i v zahraničí pořádaných AMAVET i dalšími organizacemi.
Cílem festivalu je podněcovat co nejvíce talentovaných žáků ZŠ a SŠ k odhalování a rozvíjení tvůrčích schopností prostřednictvím konkrétních vědeckých a technických projektů. Žáci si tak vyzkouší prezentování svého projektu odborné i široké veřejnosti.

Na závěr soutěže se v pátek ve 14 hodin předávaly ceny Pardubické univerzity a Univerzity Hradec Králové. Následovaly i zvláštní ocenění starosty města Lanškroun a firem v regionu. Za naši firmu Bühlercz byly oceněny dva projekty v každé kategorii. Výběr nebyl jednoduchý, opravdu zajímavých projektů bylo hodně. Žáci tak předvedli svůj zájem o oblast vědy a techniky a ukázali, že si dokáží obhájit své nápady.